top of page
תמונת הסופר/תDaniel Attal

דורבן בכף הרגל. מה זה ואיך מטפלים ?

דורבן הוא השם העממי שניתן לדלקת ברצועה הממוקמת בחלקה התחתון של כף הרגל. שמה הרפואי של הרצועה הוא "החיתולית הכפית" ובאנגלית "plantar fasciatis".

דורבן הוא הסיבה השכיחה ביותר לכאבים בכף הרגל. ההערכה היא כי אחד מכל עשרה אנשים יסבול מדורבן לפחות פעם אחת במהלך חייו.

גיל-השכיחות הגבוה ביותר להופעתו של דורבן הוא בין גיל 40 ל 60.


החיתולית הכפית היא רצועה ארוכה ורחבה הנמתחת לאורך החלק התחתון של כף הרגל עליו אנו דורכים. היא מקשרת בין העקב לבין כל אחת מהאצבעות ותומכת בקשת כף הרגל. ניתן לדמות אותה לסרט רחב וארוך המטוח לאורך כף הרגל.

דורבן הוא מצב דלקתי במקום בו מתחברת הרצועה לחלק הקידמי התחתון של עצם העקב.

דלקת זו נגרמת בשל עומס יתר על כף הרגל ובכך על הרצועה.

אצל הסובלים מדורבן מוצאים לפעמים בצילום רנטגן בליטה גרמית היוצאת מעצם העקב קדימה לכיוון האצבעות. ישנו דמיון מסויים בין הבליטה הגרמית הזו לבין קוץ של דורבן ומכאן השם "דורבן".

בעבר ייחסו את הכאבים בעקב לאותה הבליטה הגרמית הקרוייה "heel spur". כיום, ההערכה המקובלת היא שהדלקת היא זו הגורמת לצמיחת הבליטה ושזו אינה הגורם המרכזי לכאב.


הסימפטום העיקרי לדורבן הוא כאב בעקב בדריכה ובצעדים ראשונים במיוחד לאחר קימה משינה או ממנוחה ממושכת. יש המתארים כאב עמום, כאב חד ונקודתי דוגמת דקירה או תחושת צריבה. הכאב עלול להתעורר גם בעמידה ממושכת ובעליה במדרגות. לפעמים הכאב נחלש לאחר מספר דקות פעילות אך עלול לתקוף במחזוריות במהלך היום.

יש הסובלים בנוסף מכאבי לילה.


גורמי הסיכון להופעתו של דורבן:

- עומס ממושך על כף הרגל: עמידה, הליכה, ריצה וקפיצות ממושכות במיוחד על משטחים קשים עלולות לגרום לפגיעה ברצועה ולדלקת.

- - השמנת יתר: בשל העומס על כף הרגל ישנה חסיפה גדולה יותר להופעתו של דורבן. עליה חדה ופתאומית במשקל יכולה גם היא לגרום לדלקת בכף הרגל.

- - נעילת נעליים לא מתאימות או ישנות: נעליים לא מתאימות או ישנות מדי אינן בולמות זעזועים כראוי ואינן מפזרות את העומס על כף הרגל בצורה טובה, דבר היכול לאורך זמן לפצוע את הרצועה ולגרום לכאב דורבן.

- - אנשים הסובלים מכפות רגליים שטוחות "flat foot" או מקשתות כף רגל גבוהות מדי "pas cavus".

- - פעילות גופנית: התחלתה של פעילות גופנית באופן לא מדורג מספיק או מעבר לתוכנית אימונים עוצמתית יותר יכולה גם היא ליצור תהליך דלקתי בכף הרגל.

איך מאבחנים דורבן?

האיבחון נעשה בראש ובראשונה על פי תלונת המטופל. בדיקת ההיסטוריה הרפואית ובדיקה גופנית.

מחפשים נקודות רגישות בכף הרגל כיוון שמיקום הכאב יכול לעזור באיבחון הבעיה יחד עם תלונות המטופל.

צילום רנטגן אינו יעיל באיבחון דורבן היות שלא ניתן להבחין ברצועה בצילום. אולם יתכן והמטופל יישלח לצילום רנטגן, לבדיקת אולטרה סאונד, לבדיקת ctאו mriאו לבדיקות דם על מנת לשלול כאבים הנובעים מסיבות אחרות.


הטיפול בדורבן:


טיפול פיזיותרפיה.

הפיזיותרפיה הוכחה כטיפול יעיל בדורבן. לרשות הפיזיותרפיסת עומדים טכניקות וכלים שונים המאפשרים לטפל בדורבן באופן יעיל כגון טיפולי אולטרה-סאונד וגלי הלם.

תרגול יום יומי מותאם הכולל מתיחות של החלק האחורי של השוק, שריר הסובך וגיד אכילס ומתיחות של שרירי כף הרגל הם אחד הכלים החשובים בטיפול ולכן על המטופל להקפיד לתרגל יום יום כפי שיונחה על ידי הפיזיותרפיסת.

מוביליזציה של הרקמות הרכות של כף הרגל. הפיזיותרפיסת יזיז את הרקמות באזור העקב על מנת לשחרר הדבקויות ולשפר את תנועתיות הריקמות. טכניקה זו אינה הכרחית תמיד והפיזיותרפיסת ישתמש בה במידת הצורך.

מנוחה. על מנת להקל על הלחץ המופעל על הרצועה יש להמנע ככל האפשר מעמידה, הליכה, ריצה, קפיצה ממושכת. מנוחה תזרז את מהלך ההחלמה ותקל על הכאב.

נעליים מותאמות. יש להעדיף לנעול נעליים בעלות סוליה רכה במיוחד באזור העקב כך שהלחץ עלו יפוזר טוב יותר. נעלי ספורט טובות יכולות להתאים.

קרור מקומי. הנחת קרח מספר פעמים ביום למשך כ 15 דקות בכל פעם תתרום לטיפול בדלקת ותשכך כאב. מומלץ מאוד.

הימנעו מהליכה ברגליים יחפות. זו יוצרת לחץ נקודתי על העקב ויכולה לעקב את ההחלמה.

קיימים מדרסי סיליקון המונחים בתוך הנעל מתחת לעקב. ניתן להשתמש בהם במידה ונעילת נעליים מותאמות אינה מקלה על הכאב. מומלץ מאוד להתיעץ עם הפיזיותרפיסת על מנת לבחור במדרס מתאים שיפזר נכון את העומס.

חבישה. במקרים מסויימים הפיזיותרפיסת יחבוש את כף הרגל בחבישה נדבקת. זו תקל על הלחץ על מוקד הדלקת ותקצר החלמה. ההחלטה לחבוש את כף הרגל אינה אוטומטית ויתכן ואין בה צורך. היא שמורה בדרך כלל למקרים העקשניים יותר.

סדי לילה.סדים קשים או רכים כדוגמת "גרב סטרשבורג" יכולים לעזור לסובלים מכאב חריף במיוחד בדריכה ראשונה בבקרים או לאחר מנוחה עד כדי אי יכולת לעמוד כלל. גם כאן השימוש בסדים אינו הכרחי ונתון לשיקול דעתו של הפיזיותרפיסת על פי חומרת הדורבן ואופי הכאב.


טיפולים תרופתיים:

בנוסף לטיפולי הפיזיותרפיה ועל פי הוראת הרופא המטפל בלבד, ניתן ליטול תרופות נוגדות דלקת מקבוצת nsaעל מנת להקל על הכאב.

אין ליטול את התרופות ללא מרשם רופא ובהשגחתו. תרופות אלו יכולות, במקרים מסויימים, להיות בעלות תופעות לוואי קשות ואף מסוכנות.

הזרקה מקומית של חומרים נוגדי דלקת שמורה למקרים הקשים יותר והיא תלווה בטיפול פיזיותרפיה.


אין להזניח דורבן. הכאב בהליכה ובעמידה יכול, לאורך זמן, לשנות את אופן העמידה וההליכה ועקב כך לגרום לעומסים ונזק למפרקי הקרסול, הברך, הירך ואף לכאבי גב כרוניים.


המטופלים הסובלים מדורבן חריף במיוחד יכולים להיות מופנים לניתוח בו מנתקים חלק מהרצועה או כורתים חלק ממנה.


ההחלמה מדורבן אינדיוידואלית מאוד.

בגדול, ככל שתקדימו לטפל, תתרגלו ותפעלו על פי הוראות הפיזיותרפיסת כך תחלימו מהר יותר.

ההחלמה יכולה להמשך בין מספר שבועות לשנה. כך ש...סבלנות ועיקביות בטיפול הכרחיים.

102 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

כאב כתף.

הכתף היא אחד המפרקים המורכבים בגופנו. היא בנויה מארבעה מפרקים שונים המסונכרנים לעבוד יחד בתזמון מלא. לכל מפרק מערך שרירים, רצועות וגידים...

פסיאליס, facial nerve palsy, או תסמונת בל

פסיאליס, facial nerve palsy, או תסמונת בל היא פגיעה בעצב הפנים. עצב הפנים הוא העצב המפעיל את מחצית שרירי הפנים מהמצח עד הסנטר. העצב יוצא...

Comentarios


bottom of page