שחיקת סחוס. .osteoarthrosis
- Daniel Attal
- 27 באוג׳ 2022
- זמן קריאה 2 דקות
עודכן: 7 בדצמ׳ 2024
הסחוס היא ריקמה הנמצאת בכל מפרקי גופנו. תפקידה לאפשר את תנועת עצמות המפרק באופן חלק וללא חיכוך בינהן.
רקמת הסחוס מורכבת ממספר שכבות. השכבות העליונות יותר מפרישות נוזל המשמש חומר סיכה הקרוי נוזל סינוביאלי.
אוסטאו ארטרוזיס, osteoarthrosis, או בקיצור OA, הוא מצב בו הסחוס במפרק נפגם והפרשת הנוזל הסינוביאלי מתמעטת כך שהסחוס אינו יכול יותר למלא כראוי את תפקידו. תנועת חלקי המפרק השונים אינה חלקה יותר מה שגורם לנוקשות ולכאב.
הכאב הנובע משחיקת סחוס יופיע במאמץ, בתנועה ובשינויי תנוחה. בשל נוקשות המפרק המתגברת כאשר המפרק אינו בתנועה והתהליך הדלקתי הנלווה לשחיקת הסחוס יתכנו גם כאבים במנוחה, בתנועתיות חוזרנית כגון נהיגה ובתנועות ראשונות לאחר מנוחה.
במשך חיינו הסחוסים שבמפרקי גופנו נשחקים באופן טבעי. קשה לומר מה היא הסיבה הספציפית לשחיקת סחוס פטולוגית. המבנה הפיזיולוגי והכימי של הסחוס, אופן הפעילות, פציעות מפרקיות קודמות כל אלה יכולים להיות גורמים מאיציי שחיקה. משקל עודף מהווה גורם סיכון שכיח ומשמעותי לשחיקת מפרקי גפיים תחתונות, ברכיים, ירכיים. עומס מתמשך על מפרק, תנועות חוזרניות רבות גם הם יכולים להוות גורמים שיאיצו את השחיקה הטבעית.
איבחון שחיקת סחוס נעשה על פי רוב באמצעות צילום רנטגן. במידה והמרווח הבין מפרקי הנראה בצילום קטן מהנורמה סביר יהיה להניח כי הדבר נובע משחיקת הסחוס באותו המפרק.
המפרקים בהם השחיקה שכיחה הם הברכיים, מפרקי הירכיים, הידיים. שחיקה יכולה להווצר במפרקים אחרים כגון מפרקי הכתפיים, הלסת ועוד.
קיימים טיפולים שונים להקלה על כאבי שחיקה. החל מתוספי מזון עד להזרקות אולם אף אחד אינו עובד במאת האחוזים ויעילות הטיפול משתנה מאדם לאדם.
חשוב לציין כי לא ניתן לשחזר סחוס. לכן,כל טיפול יהיה סימפטומטי, כלומר יטפל בכאב ולא ישחזר את הסחוס עצמו.
כאשר ישנה פגיעה משמעותית בתפקוד היום יומי, כגון אי יכולת ללכת, הפטרון יכול להיות החלפת מפרק. פטרון זה אינו מתאים כמובן לכולם ותלוי ברצונו ובמצבו הרפואי של המטופל.
החלפת המפרק או חלקו נעשת בניתוח בו מחדירים למפרק הפגום חלק מלאכותי במקום הסחוס השחוק. חלק זה יחליף את הסחוס המקורי ויאפשר תנועה חלקה של המפרק.
לצערינו לא ניתן להחליף כל מפרק בגופנו.
הטיפול הפיזיותרפי בשחיקת סחוס נמצא כיעיל ביותר לטווח ארוך. הוא, כפי שנאמר אינו משחזר את הסחוס אך מגדיל את הפרשת הנוזל הסינוביאלי, נוזל הסיכה, מקל ומשנה את העומס המופעל על המפרק ומקל באופן משמעותי ומתמשך על הכאב ובכך מאפשר למטופל לתפקד.
במקרה החלפת מפרק המטופל יזדקק לשיקום פיזיותרפי שיחזיר אותו ליכולת תפקודית
השיקום לאחר ניתוח החלפת מפרק או חלקו חשוב מאוד. ככל שהשיקום יעשה טוב יותר ובאופן מותאם למטופל כך סיכוי ההחלמה והחזרה לתפקוד מירבי טובים יותר.
留言